Chutney (čatní) vyrábím každý rok, pokaždé z jiného ovoce a zeleniny – co se urodí nebo někdo podaruje.
Letos došlo na jahody a rybíz. S červenou cibulí se doplňují skvěle. Na chléb namazaný domácím žervé se lžička čatní náramně hodí a z těch spojených chutí nastane v ústech malý zázrak. Ne, nebojte se – kombinace jahod a rybízu je velmi dobré chuti
Ovoce (nějakou část) ukládám do mrazáku, nezraje všechno ve stejný čas a pak kombinuji. Konec léta je u nás se zavařováním rušno.
Čatní má svůj původ v Indii – slouží jako dochucovadlo. Dobře doplňuje fádní chuť jídla. Má mnoho podob a variací – ostré, pikantní, pálivé, více či méně sladké, nakyslé. Připravuje se ze zeleniny, ovoce, cibule, rozinek, octa, atd. Já volím varianty lehce pikantní – málo pálivé.
Recepis
Suroviny
- 500 g opraných a odstopkovaných jahod
- 400 g kuliček červeného rybízu
- 100 g červené cibule
- 2 kávové zarovnané lžičky mleté skořice
- ½ lžičky chilli – můžete dle chuti přidat
- 2 kávové lžičky soli
- 500 g cukru
- 200 ml červeného vína
- 50 ml octa Balsamico
- 5 g želírovacího přípravku – zde citrusový pektin
Finální postup
Ovoce nejprve propláchněte na cedníku.
Nakrájejte jahody (malé nechám vcelku) a vložte do širokého kastrolu, kde se bude čatní vařit. Přidejte i kuličky rybízu, navrch jemně pokrájenou červenou cibuli, koření, víno, ocet a sůl.
Za stálého míchání přiveďte k varu, krátce povařte (asi 5 minut) a přidejte želírující přípravek smíchaný s několika lžícemi cukru (citrusový pektin). Dávám poloviční dávku než do džemu – nechci, aby čatní bylo moc husté.
Opět povařte asi 5 minut a teprve pak přisypte 500 g cukru. Vařte do zhoustnutí – nebývá to déle než dalších 5 minut.
Čatní se vaří tradičně dlouho bez pektinu, i hodiny, až do zhoustnutí. Já jsem ale nechtěla jahody umučit odparem vody při zahušťování a zvolila tento postup. Je otázka, zdali změnou technologie je to stále čatní nebo džem. Vzhledem k ingrediencím a minimu pektinu jsem nazvala výrobek čatní.
Čatní naplňte do řádně vymytých menších sklenic, očistěte pak hrdla a uzavřete víčky. Otočte dnem vzhůru a 5-10 minut nechte takto stát.
Čas si kontrolujte – ať nemáte zatuhlé čatní ve víčkách a prázdné dno sklenice.
Vaše Lida ❤
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jste čatní nezkoušela i z bílého rybízu. Včera mi ho donesla známá a přemášlím, jak ho zpracuji. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Eliško. Klidně dejte bílý – chuť bude stejná, jen barva rybízu je jiná. 😊 Možná to bude i zajímavé na pohled.
Dobrý den, Eliško. 😃
Já myslím, že chuťově to bude stejné – rozdíl je jen v barvě rybízu.
A může to i zajímavě vypadat.
Dobrý den Lindo,
děkuji za odpověď, zkusím a napíši, jak to dopadlo 😉
Budu se těšit. 😊
Lidunko, nikde jsem tam nenašla kolik vína a octa, děkuji.
Haničko, v tomto receptu není použita sůl ani ocet. 🙂
Lidunko ale v tom finálním postupu je, že prodáš víno, sůl a ocet.
Haničko, moc se omlouvám, jsem zblbá ze včerejšího džemu – už jsem doplnila ocet i víno… Ještě jednou se omlouvám! ❤️
Není vůbec zač a moc děkuji.