Žervé čili jemný smetanový sýr typu Lučina dělám ve dvou variantách – lehce nakyslý z jogurtu a zakysané smetany. Nebo krémovější – místo zakysané smetany přidám smetanu ke šlehání.
Nemohu říci, co je lepší. První varianta je skvělá samotná na chleba, do pomazánek. Druhá třeba jako surovina na krém do moučníků.
Samozřejmě i ta se dá namazat na pečivo. A v kombinaci s vrstvou džemu či čatní je to něco jako lukulské hody.
Zkuste oboje a vyberte, co bude chutnat vám.
Čerstvý domácí sýr na způsob Lučiny
Varianta 1
Suroviny
- 750 g tučného jogurtu
- 350 g zakysané smetany 18%
Varianta 2
Suroviny
- 750 g tučného jogurtu
- 200 g smetany ke šlehání
Finální postup
Jogurt a smetanu promíchejte metličkou v míse.
Já nesolím – kdo chce, může. Připravte si nádobu, do které „sedne“ hustý speciální cedník na výrobu sýrů (nemusí se vystýlat plátýnkem) a do něj vyklopte obsah z mísy.
Takto to vypadá na začátku.
(Prodává se třeba v Orionu v různých velikostech, nesplést si s obyčejným cedníkem – obsah by protekl všechen.)
Nebo vystelte jiný svůj plátnem bez aviváže – sýr by vám voněl a žaludku neprospěl…
Uložte nejméně na 24 hodin do lednice – musí vykapat syrovátka. Sýr zmenší objem, zhoustne.
Používám na mnoho způsobů – je samotný na chleba, pečivo. Nebo do pomazánky – přidám čerstvou pokrájenou papriku, cibuli, pažitku, kombinace nebo jeden druh. S česnekem rovněž skvělá záležitost.
Výborná věc do sladkých krémů, nepečených dortů, na palačinky (to milují děti).
Vykapanou syrovátku používám jako tekutinu do chleba. Přeji dobrou chuť.
Vaše Lida ❤
Dobrý den,
Můžu se zeptat, jestli jde síto umýt v myčce?Myslím to speciální…děkuji
Jana Dlouhá
Dobrý den.
Na samotném sítu není nic vyraženo, ale Orion píše na svých stránkách, že ano.