Tento jednoduchý koláč v různých variantách je snad nejpečenější ze všech – myslím jeho hrnečkový poměr surovin a postup „nasyp, nalej a zamíchej“.
Tento jednoduchý koláč v různých variantách je snad nejpečenější ze všech – myslím jeho hrníčkový poměr surovin a postup „nasyp, nalej a zamíchej“.
Je tuze vhodný jak na plech, tak i do remosky – a tak ho sem přidávám. Někde jsem četla název „pro líné hospodyně“, ale spíš bych ho nazvala pro zaměstnané… A ženy i muže s fantazií.
Recepis
Suroviny
Na těsto
- 2 hrnky mouky, co doma máte – buď hladkou nebo polohrubou, já půl napůl
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek vlažného mléka
- ½ až 1 hrnek cukru moučky nebo krupicového
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- ovoce
1 hrnek = 250 ml
Na náplň
- 1 vanička tvarohu
- 2-3 lžíce cukru
- trošku citronové kůry
Tvaroh vyklopte do misky a oslaďte asi 2 lžícemi cukru. Přidejte i trochu citronové kůry – ani ne ½ lžičky. Dodá tvarohu lehce luxusní chuť – tak to alespoň cítím. Tvaroh není nezbytně nutný – s ovocem samotným je koláč také naprosto skvělý!
Na drobenku
- 35 g hladké nebo polohrubé mouky
- 35 g cukru moučky
- 20 g másla z lednice
Mouku s cukrem smíchejte, přidejte pokrájené máslo z lednice a vše rozmělněte prsty. Pozor, ať nemáte místo drobenky kouli – lehce a jemně, nepožijte změklé máslo.
Finální postup
Není nic jednoduššího, než toto vše smíchat v míse… Já přece jen přidám můj osvědčený postup.
Všechno si předem nachystám a „jedu“.
Do mísy odměřte vše tekuté a cukr. Prošlehejte metlou a pak teprve přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva
Tento koláč se vejde do velké remosky. Kdo má teflonovou, je bez práce – těsto jen vyleje do remoskové mísy. Kdo má hliníkovou, vymaže, vysype – jako plech. Nebo vystele fólií či pečícím papírem.
Poté na těsto lžičkou rovnoměrně naneste tvaroh. Na závěr poklaďte ovocem a posypejte drobenkou. Snažte se o to, abyste někde neměli závěje a jinde holou poušť.
Množství ovoce nepřehánějte, koláč se potom špatně propéká. Nejen v remosce.
V remosce nechejte prostředek koláče volnější – rozhodně nedejte doprostřed obrovskou půlku broskve. Mohl by být pod ní málo upečený. Toto se týká hlavně remosky s okénkem.
Ve velké remosce pečte 30-40 minut.
A kdo nemá remosku, upeče si koláč na plechu v troubě – 175°C na horkovzduch. Peču oba způsoby.
Je to velmi variabilní koláč – když jsem neměla ovoce, použila jsem džem – nasázela malé bobečky na těsto. S drobenkou i bez. U švestek zase přidávám do drobenky 1/2 lžičky mleté skořice.
Další varianty:
- nahradíme 1/2 hrnku mouky kokosem, ořechy, mletým mákem.
- nebo – část mouky nahradíme celozrnnou.
- nebo – lžičkou naneste povidla, mezi to tvaroh a máte něco jako frgál . U nás velmi oblíbená varianta!
- nebo – místo prášku do pečiva přidejte ten do perníku. Pak pro změnu můžete polít čokoládou či citronovou polevou.
Fantazii se meze nekladou – pokaždé můžete mít „nový“ skvělý koláč.
Dobrou chuť
Vaše Lida ❤!
Tak můj první koláč v remosce se povedl, celý víkend jsem si říkala, že musím něco upéct, ale představa, že rozpaluji troubu mě dost děsila. Díky tobě jsem večer šupla těsto do remosky a koláč byl jedna báseň. Ano, správně jsem použila minulý čas…Odcházím na zahradu pro další ovoce a díky za další super recept. Jitka
Jé, to mám radost – u nás se teď nic jiného taky nepeče v tom hicu. Navíc je fakt velmi variabilní – něco se vždycky doma najde. 😉
Vy jste snad musela znát moji babičku😉 Přesně stejný recept děláme doma už třetí generaci. Jenom bez tvarohu. Ten samy recept na ty moravske koláče mame taky. Výborné recepty!
Tak to je zajímavé. 😁 Děkuju. ❤️
Můj oblíbený a léty prověřený recept 🙂 dělám ho na 101 způsobů. Moje inovace z poslední doby je, že půlku těsta vyleju na plech, pokladu ovocem a zaliju druhou půlkou testa a dam péct. A je z toho zase úplně jiný koláč 🙂
To je výborný nápad! 😊
Dobrý den,
mohu použit i mražené ovoce prosím?
Děkuji Vám moc, a to nejen za odpověď, ale i všechny úžasné recepty .
Míša
Ano, můžete. 🙂
Myslíte že by bylo dobré použít místo oleje např. sádlo?
Tady bych dala spíše rozpuštěné máslo.
Nemám ráda „hrnečkové“ koláče. Tady se v receptu uvádí „hrneček“ u mouky, „hrnek“ zase u oleje a u mléka. Tak jak? U mě to dopadlo tak, že jsem použila „hrnek“ /250 ml/, koláč byl vysoký, suchý, nic moc. Kdyby bylo těsto nižší, dopadlo by to určitě lépe.
Děkuju za zpětnou vazbu.
U receptu uvádím míru hrnku – 250 ml.
Ano, použila jsem různé názvy pro hrnek, ale míra je uvedena. Nenapadlo mě, že by to někomu mohlo vadit.
A jste první, pro koho byl koláč suchý.
Co se týče výšky, to máme každý jinak – někdo rád vyšší koláč, někdo zase ne. 🙂
Úžasný recept pani Lida, robím ho už asi tretí raz, vždy pol na pol s celozrnnou múkou, buď s ovocím a posypkou alebo aj s tvarohom s hrozienkami a ovocím…skutočné super rýchly koláč a vždy vynikajúci!
Děkuju! ❤️
VYNIKAJÍCÍ koláč, pekla jsem na vyšším plechu s tvarohem a hruškami z kompotu. Jeden a půl hrnku polohrubé mouky, zbytek pšeničné celozrnné. Do drobenky jsem přidala trochu skořice. Byla to dobrota !!! Děkuji za receptík 😋
🙂❤️