Cukety, cukety, cukety, kam se podíváš…
Placky, obalené jako řízek, koláč, sekaná, matjesy, atd. No a do chleba, že. Jsou to tak nenáročné rostliny, že jsem jim za jejich nepřetržitou přízeň věnovala samostatný recept. Nevím, jestli to ocení, ale ve chlebu jsou navýsost lahodné.
První chleba s cuketou jsem dělala podle receptu ze syrových brambor zde – recept jde velmi dobře použít. Následně jsem cuketám věnovala nový recepis.
Cuketa (i jiná zelenina) chleba zvláční, dodá další tekutinu a zvýší hydrataci. Doplní vlákninu, minerály a jiné prospěšné látky pro naše tělo. A nemluvím o moc dobré chuti.
Recepis
Suroviny
Na rozkvas
- 20 g žitného kvásku
- 90 g mouky žitné (chlebové napůl s celozrnnou)
- 90 g vody
Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem. Asi za 8 hodin bude rozkvas hotový.
Dále si připravte
- celý rozkvas – 200 g
- 300 g mouky – váš oblíbený mix, já špaldovou celozrnnou a pšeničnou chlebovou napůl
- 100 g hrubě strouhané cukety
- 150 g vody – klidně začněte ze 120 g, cuketa je především voda
- 7 g soli
- 1 lžička sladěnky
- kmín dle chuti
Finální postup
Protože v receptuře je poměrně hodně rozkvašené mouky, odpočinek (tzv. autolýzu, správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek) nemusíte dělat. Začněte kváskem, pak přidávejte postupně tekutinu (část si rozhodně nechte stranou!), sladěnku; vše prošlehejte v míse metličkou. Nakonec přisypte mouku se solí a kmínem, navrch cuketu.
Hněťte robotem asi 6 minut.
Přendejte do nádoby vymazané olejem. 2x po 40 minutách přeložte těsto.
Cca po 2 hodinách stočte požadovaný tvar do ošatky. Tu řádně vysypejte škrobem, rovněž bochníček jím “pomazlete“ Můžete prostřít do ošatky i plátno, které také vysypejte. Pro jistotu. Povrch bochníčku poprašte chlebovou pšeničnou moukou přes sítko.
Vložte do plastového boxu a nechte kynout v lednici při +4°C celou noc, cca 12 hodin. Ráno nechte popřípadě ještě dokynout v teple.
Je možné lednici vynechat a nechat kynout jak jste zvyklí v teple.
Pokud ponecháte 150 g vody, čeká vás náročná práce s překladem – těsto je velmi hydratované, tekutější. Kdo si netroufá, dá vody rozhodně méně.
Pečte v malé studené remosce 45 minut. Kdo peče v troubě, doporučuji péci v nádobě nebo přidat méně vody do těsta. Vyšší teplota než v remosce mu i prospěje.
Pečení v troubě zde.
Výborný, vláčný chleba, který jedí velmi rádi i muži.
Ten můj si ho rovněž oblíbil a když přinese cukety ze zahrady, říká: “Upečeš Dobráka?“
Pojmenoval Bouráka, teď i Dobráka… Kdo ví, co bude příště.
Dobrou chuť!
Vaše Lida ❤
Dobrý den, zajímalo by mě, jak máte velkou ošatku? Pořídila jsem si malou remosku a chystám se k ní pořídit i ošatku, jen nevím, jakou vybrat velikost.
Děkuji!
Dobrý večer. Do malé remosky mám 3/4 kg kulatou ošatku.
Dobrý večer Liduško, prosím vás, na tento chlebík bude stačit ošatka na 750g? Předem mockrát děkuji za odpověď. Alice
Ano, přesně tak. 😊
Liduško, moc a moc děkuji. Jsem vám strašně moc vděčná. Krásný večer.Alice
Rádo se stalo. Doplním ošatku k receptu. 😉
Tak včera jsem se díky cuketové nadílce pustil do dobráka a super chlebík, měkoučký a krásně vláčný, super oka. Recept jsem si přepočítal na 1100 g celkem, akorát do litinového hrnce. Těsto bylo hydratovanější, jako živé, ale dalo se zkrotit. i s vyklápěním do rozpáleného hrnce to šlo, chce to fakt cvik a teď už to snad bude jen lepší… Díky za recept a prima den. Samozřejmě jsem až do rána nevydržel a než jsem šel spát tak jsem ho ještě musel ochutnat…
Cukety taky mám, chystám se na něj. Ano, těsto je živé. Velmi. 😁
A děkuju za zprávu. 🙂
tak už není, zítra další pokus 🙂
😁😁😁 To se mi líbí! 👏
Tak povedl se i druhý pokus :-), k tomu jsem dělal ještě bouráka a čokoládovýho oba super…
No teda Vy “jedete”. 😁 Máte můj obdiv.
bylo to na oslavu a grilování, k tomu byl ještě italský kořen se sušenými rajčaty 🙂
Tak to se hosté měli moooc dobře. 🙂
předpokládám, že by se místo cukety mohla dát i dýně hokaido, mám momentální přebytek… :-), zítra asi vyzkouším
Mohla! 😁
Chleba je výborný!!! Váš Bourák s bramborami a tento Dobrák s cuketou jsou naše nejoblíbenější👍
Muž zvedl obočí, když slyšel o cuketě…
Ale obočí je již dávno na svém místě. 😁😁
Liduško chtěla jsem se zeptat, když bych chtěla upéct velkého Dobráka, můžu si přepočítat množstvi ingrediencí na 1,5 dávku (1+1/2)? Např. rozkvasu bude 300g, vody 220g, atd. ? Zdá se mi toho rozkvasu nějak moc😳
Ano, všechno vynásobit 1,5.
V receptuře píšu, že tam je více rozkvašené mouky. To ničemu nevadí. 🙂
👍 Děkuji mockrát za promptní odpověď! Jdu na to😄
👍🏻
Zdravím, paní Lído, ráda peču podle vašich receptů, dnes jsem pekla Dobráka, poprvé i se sladěnkou. Je možné, že chleba s ní divně voní? Ne tak příjemně jako obvykle? Sladěnku běžně používám do rohlíků, tam ji vůbec necítím, ale do chleba poprvé. Díky Víťa
Ano, nemusí vám chutnat, někdo cítí i nepatrné změny… 🙂
Skvělý recept! Moc nám chutnal ❤️
Jsem ráda, že chutná. 🙂